woensdag 25 augustus 2010

Weerkoffer





Voordat ik aan mijn weerkoffer ben begonnen heb ik eerst inspiratie gezocht op het Internet. Ik had geen idee wat ik zou gebruiken als koffer, tot ik mijn kleine koffer zag staan van vroeger. Het is een koffer op wieltjes dit maakt het makkelijk om te verplaatsen. De koffer is versiert met een zon, wolken, sneeuw, druppels,... in vilt. De figuren heb ik erop genaaid.



Mijn weerkalender is gemaakt uit 3 planken die met scharnieren aan elkaar hangen. Doordat er 3 afzonderlijke stukken zijn kan ik de weerkalender rechtop zetten. Ik heb de planken eerst een laag witte verf gegeven. Ik ging eerst alles in kleur schilderen maar vond het mooier in het wit. Onderaan zie je een groene en blauwe lijn deze zijn om de weerkaartjes in te hangen. De groene lijn is de voormiddag en de blauwe de namiddag. Helemaal bovenaan zie je de seizoenkaarten, eronder zie je de dagen van de week hangen. Aan het rechter bord hangt meneer konijn die kan aangekleed worden naargelang het weer.


In mijn koffer vind je ook nog een regenmeter, windmeter en thermometer. Deze toestellen zijn allemaal zelfgemaakt. De thermometer is gewoon bevestigt op een plank, naast de thermometer zijn er afbeeldingen gekleeft voor de kleuters. Voor de regenmeter heb ik een glazen buisje aan een plank bevestigt. De regen word opgevangen in het buisje en door de lijnen zie je of het veel geregend heeft of niet.

Handpoppen



Tijdens de les GMV leren we hoe we met handpoppen moeten spelen. We leren hoe we een poppenspel moeten spelen. Tijdens de les GMV mogen we vooral oefenen, verschillende dingen uitproberen met onze handpoppen. We worden verdeeld in verschillende groepen en krijgen de tijd om een dialoog voor te bereiden. Deze tonen we in kleine groepen aan elkaar, wanneer we klaar zijn met ons dialoog krijgen we de kans om elkaar tips te geven. Voor de les GMV hebben we natuurlijk enkel handpoppen nodig. Door mijn vorige opleiding (kinderzorg) heb ik al een groot aantal handpoppen liggen.



Hier zie je een aantal van mijn handpoppen, vingerpoppen,... Er zijn enkele eisen waaraan een handpop moet voldoen. Ze moeten makkelijk in de hand liggen, je moet er bepaalde gevoelens mee kunnen uiten, ...
Dit zijn enkele handpoppen die ik zelf heb gemaakt. Enkele poppen zijn gemaakt uit restjes stof. Wiebeltje rechts boven is gemaakt uit een washandje. Het is niet makkelijk om zelf een handpop te maken maar eenmaal je ermee wegbent lukt het goed.

Vertelkoffer


In de les Nederlands kregen we de opdracht om een vertelkoffer te maken. Voor mijn vertelkoffer heb ik de boeken 'De koningin die niet kon kiezen' en ' Ik ben de koning' gekozen. Deze boeken trekken me vooral aan door hun tekeningen. Het zijn twee zeer verschillende boeken, dit merk je al aan de kaft van het boek. De koningin die niet kon kiezen is mijn hoofdverhaal. Het verhaal gaat over een koning die niet kan kiezen. Welke jurk zou ze vandaag aandoen? Zou ze met de fiets gaan of met de koets? Wie moet er een standbeeld van haar maken? Of ... was niemand goed genoeg? Ze kon niet kiezen! Doorgeen het verhaal zie je verschillende momenten waar de koning niet kan kiezen. Ik vind dat dit boek aansluit bij de leefwereld van de kinderen. Voor kinderen is het ook moeilijk om een keuze te maken, ze moeten elke dag tussen verschillende dingen kiezen. Met welk speelgoed gaan ze spelen? Welke koekjes willen ze hebben? Met wie gaan ze spelen?...
Als nevenverhaal heb ik het boek 'Ik ben de koning' gekozen. Dit verhaal sluit aan bij het verhaal 'De koningin die niet kon kiezen'. Dit boek is meer gericht naar jongens. Het verhaal gaat over verschillende dieren. Een schildpad heeft opeens een kroon op zijn schild, nu denkt hij dat hij de koning is. 'Ik ben de koning' zegt hij! Daar moeten zijn vrienden om lachen. Bok, flamingo, slang, varken, krokodil, olifant en aap willen allemaal koning zijn. Maar wie is de enige echt? Op het einde van het verhaal kom je te weten wie de echte koning is. Naast te twee verhalen kan je nog een informatief boek vinden in mijn vertelkoffer, dit boek heb ik zelf gemaakt. Er zitten nog een memorie in en een puzzel voor de kinderen. In de koffer zit nog een prinsessenpop die ik zelf heb gemaakt en 2 handpoppen.